O koberci
O kamenném a mramorovém koberci:
- Kamenný koberec je finální úprava povrchu v interiéru i exteriéru. Nabízí širokou škálu barev i barevných kombinací. Kamenný i mramorový je možné použít na stěny i strop. Jedná se o jedinečnou technologii, která se hodí v podstatě kamkoliv. Využití si najde při rekonstrukci i nové výstavbě.
Hlavní výhody:
- Mrazuvzdornost
- Netvoří se na něm louže, je zcela drenážní (exteriér)
- Povrch beze spár
- Jednoduchá údržba
- Není na něm vidět nečistota
- Neprorůstá přes něj tráva jako u zámkové dlažby
- Rychlá pokládka
- Vhodný pro podlahové vytápění
- Dobré protiskluzné vlastnosti
Kamenný koberec v exteriéru:
V exteriéru se používá výhradně otevřená struktura, která má protiskluzné vlastnost, netvoří se na ní louže a je mrazuvzdorná.
Možnosti použití:
- okolí domů
- okolí bazénů – i celý bazén – vnitřní strany
- okapové chodníky
- terasy
- dvory
- příjezdové cesty, vjezdy
- atd.
Typy povrchů pro pokládku:
- Beton (nový, starý, popraskaný, vydrolený…) (přebroušený/přetryskaný/frézovaný)
- Dlažby (keramické, zámkové, vymývané…) (přebroušený/tryskaný/frézovaný)
- Asfalt (přebroušený/tryskaný/frézovaný)
- Štěrkové lože (připravíme, po domluvě vysvětlíme jak na to)
Kamenný koberec v interiéru:
V interiéru je možné použít až 3 typy kamenného koberce, u všech variant kamenný koberec tvoří pojivo a mramorové nebo říční kamínky ve frakci 2-4mm. Výběr správné varianty závisí na nároku, který bude na podlahu kladen.
Varianta 1.
- varianta první je zároveň tou nejlevněší a má vlastnosti jako kamenný koberec v exteriéru. Tato varianta není doporučená.
Varianta 2.
- Druhá varianta interiérového kamenného koberce je, že struktura je uzavřená, ovšem jeho údržba se musí provádět vysávaním nebo při znečištění pádem vajíčka nebo rozlitím mléka parním čističem.
Varianta 3.
- Zcela uzavřená struktura o kterou pečujete jako o dlažbu – nejčastěji aplikovaná varianta, ovšem pořizovací cena je oproti variantě 1 i 2 vyšší. Tuto variantu doporučujeme.
Možnosti použití:
- Vstupní chodby
- Obývaní pokoje, ložnice
- Kuchyně – i kuchyňské zástěny
- Okrasné stěny (stěna za TV)
- Koupelny, sprchové kouty
- Kanceláře
- Komerční prostory
- Bazény
Typy povrchů pro pokládku:
- Beton (pevný, soudržný – přebroušený/tryskaný/frézovaný)
- Anhydrid (pevný, soudržný – přebroušený/tryskaný/frézovaný)
Na co si dát pozor při poptávce?
- Když budete žádat o cenovou nabídku, vždy se ptejte, jestli je v ní zahrnuto i PŘEBROUŠENÍ, OTRYSKÁNÍ nebo FRÉZOVÁNÍ povrchu, na který chcete povrch aplikovat (pokud se tedy nejedná o štěrkové lože) Každý betonový povrch – starý, nový má na svém povrch tkz. mlíko/šlem, který je třeba narušit. Tento postup je předepsaný každým výrobcem pojiv (epoxidových pryskyřic/pojiv pro kamenné koberce). Když tak realizační firma neučiní, hrozí vysoké riziko následného odloupnutí kamenného koberce od povrchu betonu a následné drolení. Spousta realizačních firem, výrobců a prodejců vůbec neuvádí tuto skutečnost, že se povrch musí brousit/tryskat nebo frézovat
- Když vám poptávaná firma bude tvrdit, že není třeba broušení/tryskání, žádejte aplikační list od pojiva, který firma používá.
- Nepodceňujte penetraci, která slouží jako perfektní spojovací můstek mezi přebroušeným betonem a kamenným kobercem.
- Nepodceňujte dilatační lišty i přesto, že jsou drahé.
- Chtějte za své peníze kvalitu, neřiďte se jen vypočítanou cenou na základě fotek, popisu povrchu po telefonu. Chtějte konzultaci přímo na místě pokládky i za cenu toho, že zvolená aplikační firma bude chtít konzultaci uhradit.
Na co si dát pozor při koupi materiálu na realizaci svépomocně?
- některé firmy udávají spotřebu materiálu 20kg kameniva + pojivo na 1m2 ve tloušťce 15mm. Z realizací dobře víme, že na tloušťku 15mm je potřeba 25kg kameniva + správný poměr pojiva (který má každá firma jiný – žádejte aplikační listy od příslušného výrobce pojiv)
- při šalování svislích ploch použijte na šalovací desky raději IGELIT min. 150 µm než tuk, vazelinu, olej
- při míchaní dlousložkového pojiva míchejte velmi pomalu a delší dobu cca 2-3minuty, ať nedojde ke vmísení vzduchu do pojiva – zkracuje to jeho zpracovatelnost takřka na 1/3 času.
Navštívit eshop
MÁM ZÁJEM O: